Zapraszam dzisiaj was
do przepisu na pączki małe w pudrze z serkiem homogenizowanym. Owych pączków
nie musimy wyrabiać, potem nasze pączki małe w pudrze nie potrzebują wyrastać a
na koniec czekać. Zapewniam was, że można zrobić takie pączki. Inaczej nazywane
są te pączki, jako angielskie, nazywane także oberwańcami. Pewnie nie
skłamałoby się jakby postawiono tezę, że pamiętają one czasy naszych babć. Czas
na całe przygotowanie oraz ujęcie z pieczeniem całej porcji to około
trzydzieści minut. Smak pączków małych z pudrem jest mocno podobny do serowych
oponek. A pączki te są delikatne, waniliowe oraz przepyszne. I zapraszam was
tradycyjnie poniżej składniki oraz przygotowanie.
Składniki:
- 30 dag homogenizowanego serka o smaku waniliowym;
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 3 jaja;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- olej do smażenia;
- cukier puder, (jako posypka);
Muszę tutaj na
początku napomnieć, że powstają one poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący
olej, a co za tym idzie mają nieregularne kształty. Nic na to nie możemy
poradzić, no chyba, że tylko je zjeść. A naszym pierwszym krokiem będzie
rozgrzanie oleju w nie za dużym garnku albo może być głęboka patelnia. Tak na
oko tego oleju musi być go na 4-5cm. Trzeba pamiętać, żeby nie był za zimny,
ponieważ pączki nie chłoną tłuszczu. Teraz roztrzepujemy jajka, można mikserem
razem z cukrem wanilinowym. Potem dorzucamy serek i miksujemy jeszcze raz.
Etapami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Nasza masa musi być gęsta.
Ciasto nakładamy nie za dużą łyżeczką i przy pomocy drugiej łyżeczki zrzucamy
na gorący olej. Na tym etapie trzeba obsmażyć z dwóch stron. Jeżeli będzie
miejsce w garnku lub patelni to pączki będą się same przekręcać, aż będą mieć
złoto-brązowy kolor. Na koniec wyciągamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik
do odsączenia. Tym o to sposobem mamy pączki małe w pudrze z serkiem
homogenizowanym, a które najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz