Ciasto z czarnej porzeczki.



     Witamina C ma niezliczone zalety zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie chorób nowotworowych. Dzienne zapotrzebowanie na tę bardzo potrzebną witaminę u kobiet wynosi 75 mg. A czarna porzeczka, która rosła w nasłonecznionym miejscu,  w 100 g uzbieranego owocu  może mieć nawet  300 mg witaminy.  W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona minimalne ilości białka i około 15% węglowodanów, oraz w małych ilościach witamin A, E i z grupy B. Dodatkowo posiada ona sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo. Duże ilości błonnika sprzyjają regulacji pracy układu pokarmowego. Zawarte w czarnej porzeczce związki działają bakteriobójczo.   W owocu tym znajdują się bardzo duże ilości flawonoidów, które działają przeciwutleniająco, zmniejszają stany zapalne w organizmie, opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie krwi. Witamina C w tym owocu  jest silnym przeciwutleniaczem i jednym z głównych wrogów wolnych rodników, którzy mają bardzo duży wpływ na starzenie się naszej skóry. Jeśli zaczniemy dbać o to by w naszym organizmie była przez cały czas suplementowana witamina C, lub spożywane owoce będą miały dużo tej witaminy,  wówczas skończą się pękające naczynka, pajączki, przebarwienia, zmniejszy się trądzik i ryzyko oparzeń słonecznych, a cera nabierze blasku i młodzieńczego wigoru.  Witamina C będzie miała też  znaczący udział w tworzeniu kolagenu, dbającego o jędrność skóry, którego ilość niesprawiedliwie maleje wraz z ilością lat. Warto pomyśleć, by w ten owoc zaopatrzyć się na zimę, kiedy w sklepach  jest jego w bród. A w lecie częściej sięgać po niego. Potem na zimę można zrobić do swojej spiżarni pyszny dżem, lub zaopatrzyć się w bardzo zdrowy sok.  Dżem z czarnej porzeczki dobrze zjeść z rogalikiem lub bułką maślaną. Z dżemem tym dobry jest też chleb śniadaniowy. Żeby sok z czarnej porzeczki powstał, ważne jest dokładne obranie, oczyszczenie i zmiażdżenie tego owocu, a następnie gotowanie jej w garnku z cukrem nie za długo żeby nie utracić tak drogocennej witaminy C. Na koniec całość najlepiej przecedzić przez sito i porozlewać do wcześniej wyparzonych słoików. Niedawno słuchając pewnej audycji w radio dowiedziałam się że czarna porzeczka bardzo dobrze działa na pamięć. Częstujmy więc naszych starszych rodziców, dbajmy żeby nasze dzieci ją jadły. Wreszcie sami jedzmy ją garściami póki jest jej dużo na straganach.
Korzystając z sezonowych owoców czarnej porzeczki, w które można zaopatrzyć się prawie na każdym kroku, pomyślałam również o upieczeniu takiego pysznego ciasta. Ciasto jest kakaowo-śmietankowe z kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Myślę, że zadowoli niejedno wymagające podniebienie. Powinno sprawdzić się na letnich plenerowych przyjęciach. Do upieczenia tego ciasta bardzo serdecznie  państwa zachęcam,  a przepis prezentuję poniżej.
Ciasto kakaowo-śmietankowe o smaku czarnej porzeczki.
SKŁADNIKI
Ciasto:
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 5 szt. jajek
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kompot z czarnej porzeczki (lub sok i świeże czarne porzeczki)
  • Polewa
  • 125 g margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody)
  • Nadzienie
  • pół l śmietany kremówki 36%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 szt. śmietan-fixu
  • 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Olej, wodę, kakao oraz 0,75 szklanki cukru zagotować na małym ogniu, po czym wystudzić.
Ubić białka z pozostałą ilością cukru (0,25 szklanki) do ciasta.
Dodawać po jednym żółtku dalej miksując.
Do ubitych jajek wlać ostudzoną kakaową masę.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto wylać na blachę o wymiarach około 36 x 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i wykonać w tym czasie nadzienie: ubić śmietanę kremówkę, dodać serek homogenizowany oraz śmietan-fixy i wymieszać z cukrem pudrem.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Pierwszy placek nasączyć połową kompotu z czarnej porzeczki (sokiem), posmarować połową masy śmietanowej i przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć kompotem (sokiem) i posmarować resztą masy śmietanowej.
Na wierzch wyłożyć czarne porzeczki (z kompotu).
Na koniec zrobić polewę: margarynę, cukier i kakao rozpuścić na małym ogniu, po czym odstawić.
Dodać kwaśną śmietanę oraz rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Wyłożyć na ciasto wystudzoną polewę i ochłodzić całość w lodówce.
W upalne dni zapraszam na gaszący pragnienie sok z arbuza.
Arbuz aż w 92 proc. składa się z wody. To dlatego doskonale nawadnia i orzeźwia, co jest istotne zwłaszcza w czasie upałów. Jego smak kusi dzieci i dorosłych, dlatego można go potraktować jako rodzinny napój znajdujący się pod zieloną skórką. Przy okazji dostarcza też niewielkich ilości witamin i soli mineralnych, dzięki czemu odżywia i uzupełnia poziom elektrolitów w organizmie. Doskonały dla cukrzyków.
Wyborny napój z arbuza
Składniki:
 1 kg dobrze dojrzałego arbuza,
 2 łyżki soku z cytryny,
1 szklanka filtrowanej wody.
Sposób przygotowania:
Miąższ arbuza oczyść z pestek, pokrój w kostkę, umieść w wysokiej misce. Dodaj soku z cytryny i wodę. Całość zmiksuj, przelej do zamykanego pojemnika, wstaw do zamrażarki na ok. 5 godzin. Co godzinę przemieszaj. Podawaj na pół zmrożoną.
Idealne dodatki
Smak arbuza najlepiej podkreślą inne orzeźwiające dodatki, np. mięta, melisa. Jeśli dla kogoś jest zbyt słodki można przełamać jego smak sokiem z cytryny. Doskonale też harmonizuje z wytrawnymi dodatkami, np. serem feta, kiełkami słonecznika, czarnymi oliwkami. Warto połączyć te składniki przygotowując oryginalną, letnią sałatkę.







Komentarze