Witamina C ma
niezliczone zalety zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie chorób nowotworowych.
Dzienne zapotrzebowanie na tę bardzo potrzebną witaminę u kobiet wynosi 75 mg.
A czarna porzeczka, która rosła w nasłonecznionym miejscu, w 100 g uzbieranego owocu może mieć nawet 300 mg witaminy. W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko
51 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona
minimalne ilości białka i około 15% węglowodanów, oraz w małych ilościach
witamin A, E i z grupy B. Dodatkowo posiada ona sporo potasu i wapnia, a także
magnez, fosfor i żelazo. Duże ilości błonnika sprzyjają regulacji pracy układu
pokarmowego. Zawarte w czarnej porzeczce związki działają bakteriobójczo. W owocu
tym znajdują się bardzo duże ilości flawonoidów, które działają
przeciwutleniająco, zmniejszają stany zapalne w organizmie, opóźniają procesy
starzenia, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie krwi. Witamina
C w tym owocu jest silnym
przeciwutleniaczem i jednym z głównych wrogów wolnych rodników, którzy mają
bardzo duży wpływ na starzenie się naszej skóry. Jeśli zaczniemy dbać o to by w
naszym organizmie była przez cały czas suplementowana witamina C, lub spożywane
owoce będą miały dużo tej witaminy, wówczas skończą się pękające naczynka,
pajączki, przebarwienia, zmniejszy się trądzik i ryzyko oparzeń słonecznych, a
cera nabierze blasku i młodzieńczego wigoru. Witamina C będzie miała też znaczący udział w tworzeniu kolagenu,
dbającego o jędrność skóry, którego ilość niesprawiedliwie maleje wraz z
ilością lat. Warto pomyśleć, by w ten owoc zaopatrzyć się na zimę, kiedy w
sklepach jest jego w bród. A w lecie
częściej sięgać po niego. Potem na zimę można zrobić do swojej spiżarni pyszny
dżem, lub zaopatrzyć się w bardzo zdrowy sok. Dżem z czarnej porzeczki dobrze zjeść z
rogalikiem lub bułką maślaną. Z dżemem tym dobry jest też chleb śniadaniowy. Żeby
sok z czarnej porzeczki powstał, ważne jest dokładne obranie, oczyszczenie i
zmiażdżenie tego owocu, a następnie gotowanie jej w garnku z cukrem nie za
długo żeby nie utracić tak drogocennej witaminy C. Na koniec całość najlepiej
przecedzić przez sito i porozlewać do wcześniej wyparzonych słoików. Niedawno
słuchając pewnej audycji w radio dowiedziałam się że czarna porzeczka bardzo
dobrze działa na pamięć. Częstujmy więc naszych starszych rodziców, dbajmy żeby
nasze dzieci ją jadły. Wreszcie sami jedzmy ją garściami póki jest jej dużo na
straganach.
Korzystając z sezonowych owoców czarnej porzeczki, w które
można zaopatrzyć się prawie na każdym kroku, pomyślałam również o upieczeniu
takiego pysznego ciasta. Ciasto jest kakaowo-śmietankowe z kwaskowatym
posmakiem czarnej porzeczki. Myślę, że zadowoli niejedno wymagające
podniebienie. Powinno sprawdzić się na letnich plenerowych przyjęciach. Do
upieczenia tego ciasta bardzo serdecznie państwa zachęcam, a przepis prezentuję poniżej.
Ciasto
kakaowo-śmietankowe o smaku czarnej porzeczki.
SKŁADNIKI
Ciasto:
Ciasto:
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 5 szt. jajek
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kompot z czarnej porzeczki (lub sok i świeże czarne porzeczki)
- Polewa
- 125 g margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 180 g śmietany 18%
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody)
- Nadzienie
- pół l śmietany kremówki 36%
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 szt. śmietan-fixu
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Olej, wodę, kakao oraz 0,75
szklanki cukru zagotować na małym ogniu, po czym wystudzić.
Ubić białka z pozostałą ilością
cukru (0,25 szklanki) do ciasta.
Dodawać po jednym żółtku dalej miksując.
Do ubitych jajek wlać ostudzoną
kakaową masę.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i sodą.
Ciasto wylać na blachę o
wymiarach około 36 x 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 minut w
temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i
wykonać w tym czasie nadzienie: ubić śmietanę kremówkę, dodać serek
homogenizowany oraz śmietan-fixy i wymieszać z cukrem pudrem.
Ostudzone ciasto przekroić
wzdłuż. Pierwszy placek nasączyć połową kompotu z czarnej porzeczki (sokiem),
posmarować połową masy śmietanowej i przykryć drugim plackiem, który także
należy nasączyć kompotem (sokiem) i posmarować resztą masy śmietanowej.
Na wierzch wyłożyć czarne
porzeczki (z kompotu).
Na koniec zrobić polewę:
margarynę, cukier i kakao rozpuścić na małym ogniu, po czym odstawić.
Dodać kwaśną śmietanę oraz
rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Wyłożyć na ciasto wystudzoną polewę
i ochłodzić całość w lodówce.
W upalne dni zapraszam na gaszący pragnienie sok z arbuza.
Arbuz aż w 92 proc. składa się z
wody. To dlatego doskonale nawadnia i orzeźwia, co jest istotne zwłaszcza w
czasie upałów. Jego smak kusi dzieci i dorosłych, dlatego można go potraktować
jako rodzinny napój znajdujący się pod zieloną skórką. Przy okazji dostarcza
też niewielkich ilości witamin i soli mineralnych, dzięki czemu odżywia i
uzupełnia poziom elektrolitów w organizmie. Doskonały dla cukrzyków.
Wyborny napój z arbuza
Składniki:
1 kg dobrze dojrzałego arbuza,
2 łyżki soku z cytryny,
1 szklanka filtrowanej wody.
Sposób przygotowania:
Miąższ arbuza oczyść z pestek,
pokrój w kostkę, umieść w wysokiej misce. Dodaj soku z cytryny i wodę. Całość
zmiksuj, przelej do zamykanego pojemnika, wstaw do zamrażarki na ok. 5 godzin.
Co godzinę przemieszaj. Podawaj na pół zmrożoną.
Idealne dodatki
Smak arbuza najlepiej podkreślą
inne orzeźwiające dodatki, np. mięta, melisa. Jeśli dla kogoś jest zbyt słodki
można przełamać jego smak sokiem z cytryny. Doskonale też harmonizuje z
wytrawnymi dodatkami, np. serem feta, kiełkami słonecznika, czarnymi oliwkami.
Warto połączyć te składniki przygotowując oryginalną, letnią sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz