Chlebem przyszłości
jest zapewne chleb z ciecierzycy. Ciecierzyca zwana również cieciorką oraz
grochem włoskim, zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca zawiera
dużą liczbę białka. Spożywana w dużych ilościach zawiera inne składniki, które
eliminują zaparcia, pomagają przy odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi czy też
zmniejszają poziom cholesterolu. Z ciekawostek uważana jest za afrodyzjak.
Dlatego pieczenie chleba domowego z ciecierzycy przynosi wiele korzyści i co
najważniejsza śmiało możemy zaliczyć do zdrowej diety, dlatego według mnie ten
chleb jest chlebem przyszłości. Przepisów na chleb z ciecierzycy bez problemu
znajdziemy chociażby na stronach kulinarnych w internecie. Zrobienie go zajmuje
na prawdę nie wiele czasu. Jeden z przepisów, na który ja trafiłem i nie jest
skomplikowany brzmi następująco.
Składniki to:
·
- 100g mąki z ciecierzycy (jeden sposób na
uzyskanie mąki z ciecierzycy jest zmielenie jej);
·
- 150g mąki pszennej chlebowej ;
·
- 60-70g wody;
· - łyżka miodu;
·
- 5 gram soli;
·
- 100 gram zakwasu żytniego;
Zakwas na nasz chleb przyszłości musimy pomieszać z woda
oraz z miodem.
Mąkę należy zmieszać z solą, dołożyć mokre składniki a
następnie ugnieść równe i elastyczne ciasto. Następnie formujemy kule i
pozostawiamy ją aż wyrośnie. Powinna podwoić swoją objętość. Przewidywany czas
wyrośnięcia to ok. 2-3 godzin. Trzeba odgazować ciasto po raz pierwszy podczas
wyrastania. Jak minie ten czas to ciasto delikatnie zagnieść i zrobić formę
bochenka. Przełożyć np. do koszyka lub innego pojemnika i pozostawić na kolejne
2 godziny.
Piekarnik należy rozgrzać do 230 stopni Celsjusza.
Najlepiej, aby ścianki piekarnika były spryskane wodą. Potem chleb włożyć do
piekarnika i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza.
Następnie piec przez kolejne 20 minut. Ostatnia czynność to wyciągnięcie i
odstawienie do ostygnięcia.
Życzę udanego wypieku oraz smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz