Przepis na chleb z ciecierzycy.



  Chlebem przyszłości jest zapewne chleb z ciecierzycy. Ciecierzyca zwana również cieciorką oraz grochem włoskim, zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca zawiera dużą liczbę białka. Spożywana w dużych ilościach zawiera inne składniki, które eliminują zaparcia, pomagają przy odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi czy też zmniejszają poziom cholesterolu. Z ciekawostek uważana jest za afrodyzjak. Dlatego pieczenie chleba domowego z ciecierzycy przynosi wiele korzyści i co najważniejsza śmiało możemy zaliczyć do zdrowej diety, dlatego według mnie ten chleb jest chlebem przyszłości. Przepisów na chleb z ciecierzycy bez problemu znajdziemy chociażby na stronach kulinarnych w internecie. Zrobienie go zajmuje na prawdę nie wiele czasu. Jeden z przepisów, na który ja trafiłem i nie jest skomplikowany brzmi następująco.
Składniki to:
·        - 100g mąki z ciecierzycy (jeden sposób na uzyskanie mąki z ciecierzycy jest zmielenie jej);
·        - 150g mąki pszennej chlebowej ;
·        - 60-70g wody;
·        - łyżka miodu;
·        - 5 gram soli;
·        - 100 gram zakwasu żytniego;

  Zakwas na nasz chleb przyszłości musimy pomieszać z woda oraz z miodem.
Mąkę należy zmieszać z solą, dołożyć mokre składniki a następnie ugnieść równe i elastyczne ciasto. Następnie formujemy kule i pozostawiamy ją aż wyrośnie. Powinna podwoić swoją objętość. Przewidywany czas wyrośnięcia to ok. 2-3 godzin. Trzeba odgazować ciasto po raz pierwszy podczas wyrastania. Jak minie ten czas to ciasto delikatnie zagnieść i zrobić formę bochenka. Przełożyć np. do koszyka lub innego pojemnika i pozostawić na kolejne 2 godziny.
Piekarnik należy rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Najlepiej, aby ścianki piekarnika były spryskane wodą. Potem chleb włożyć do piekarnika i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza. Następnie piec przez kolejne 20 minut. Ostatnia czynność to wyciągnięcie i odstawienie do ostygnięcia.
  Życzę udanego wypieku oraz smacznego. 


Komentarze