Żytni chleb na miodzie

Ziarna i zioła należą do najpopularniejszych dodatków do pieczywa. Chleb z tymi dodatkami jest zdrowszy i bogatszy w smaku. Ale zaraz za nimi jest miód, który również posiada wiele cennych walorów. Chleb na miodzie wyróżnia się smakowitą nutą, przyjemnym zapachem i często piękną barwą. Chleb na miodzie to również dostarczyciel wielu cennych składników, które wspomagają pracę naszego organizmu.
Chleb na miodzie z poniższego przepisu wzbogacony jest dodatkiem suszonych fig i orzechów, co jeszcze bardziej wzmacnia jego wyjątkowy smak.

Składniki:
125 g naturalnego zakwasu, 350 g drobnoziarnistej mąki żytniej, 250 ml wrzącej wody, 100 g miodu, 6 suszonych fig, 125 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Wsypać do miski 50 g mąki. Powoli wlać wrzącą wodę, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aby otrzymać jednolitą masę. Przykryć ściereczką i przechować do następnego dnia w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
W dniu pieczenia figi zanurzyć w naczyniu z gorącą wodą na 20 minut.
Do miski z mąką dodać zakwas i miód, następnie wymieszać. Dodać pozostałą mąkę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sól. Całość wymieszać drewnianą łyżką lub dłońmi, aby powstało jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone figi z pestkami i orzechy, lekko ugnieść.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i oprószyć mąką. Wlać do niej ciasto, najlepiej do połowy wysokości. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Papier do pieczenia posmarować olejem i wyłożyć nim formę. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut. Po tym czasie zdjąć papier i dalej piec przez około 30 minut. Upieczony chleb odstawić do wystudzenia i dopiero potem wyjąć z formy.

Chleb na miodzie z powyższego przepisu jest dość słodki. Można go lekko posmarować świeżym masłem i podać do porannej kawy zbożowej. Będzie też doskonałą przekąską na podwieczorek w zamian za ciasto.

Komentarze