Ziarna i zioła należą do najpopularniejszych dodatków
do pieczywa. Chleb z tymi dodatkami jest zdrowszy i bogatszy w smaku. Ale zaraz
za nimi jest miód, który również posiada wiele cennych walorów. Chleb na
miodzie wyróżnia się smakowitą nutą, przyjemnym zapachem i często piękną
barwą. Chleb na miodzie to również dostarczyciel wielu cennych składników,
które wspomagają pracę naszego organizmu.
Chleb na miodzie z poniższego przepisu wzbogacony jest dodatkiem
suszonych fig i orzechów, co jeszcze bardziej wzmacnia jego wyjątkowy smak.
Składniki:
125 g naturalnego zakwasu, 350 g drobnoziarnistej mąki żytniej, 250 ml
wrzącej wody, 100 g miodu, 6 suszonych fig, 125 g orzechów włoskich,
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wsypać do miski 50 g mąki. Powoli wlać wrzącą wodę, ciągle mieszając
drewnianą łyżką, aby otrzymać jednolitą masę. Przykryć ściereczką i przechować
do następnego dnia w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
W dniu pieczenia figi zanurzyć w naczyniu z gorącą wodą na 20 minut.
Do miski z mąką dodać zakwas i miód, następnie wymieszać. Dodać pozostałą
mąkę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sól. Całość wymieszać drewnianą łyżką
lub dłońmi, aby powstało jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone figi z
pestkami i orzechy, lekko ugnieść.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i oprószyć mąką. Wlać do
niej ciasto, najlepiej do połowy wysokości. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Ciasto
powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Papier do pieczenia
posmarować olejem i wyłożyć nim formę. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut.
Po tym czasie zdjąć papier i dalej piec przez około 30 minut. Upieczony chleb odstawić
do wystudzenia i dopiero potem wyjąć z formy.
Chleb na miodzie z powyższego przepisu jest dość
słodki. Można go lekko posmarować świeżym masłem i podać do porannej kawy
zbożowej. Będzie też doskonałą przekąską na podwieczorek w zamian za ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz