Sernik z rodzynkami i kokosową nutą

Sernik z rodzynkami to chyba najpopularniejszy wypiek z użyciem sera. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo przepisów na to ciasto. Sernik z rodzynkami możemy przygotować w wersji klasycznej lub na kruchym spodzie. Poniżej prezentuję połączone wersje tego wypieku, czyli sernik z rodzynkami na kruchym spodzie, dodatkowo wzbogacony kokosową nutą i przyozdobiony polewą czekoladową.

Składniki na ciasto:
5 żółtek, 3 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki tortowej, 1 margaryna, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 kostki masła, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, małe opakowanie rodzynek
Składniki na pianę kokosową:
5 białek, 1/2 szklanki cukru, 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Żółtka ubić z cukrem, wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną i wystudzoną margaryną. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
Przygotować masę serową. Twaróg zmiksować z cukrem, dodając kolejno cukier waniliowy, miękkie masło, jajko i budynie. Wsypać rodzynki i wymieszać.
Przygotować pianę kokosową. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i wiórki kokosowe.
Na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią pianę kokosową. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik udekorować polewą czekoladową.

Sernik z rodzynkami jest częstym gościem na tutejszym blogu. Podejrzewam, że pojawi się tu jeszcze wiele razy, gdyż grzechem byłoby nie wykorzystać bogactwa wciąż pojawiających się nowych przepisów.

Komentarze