Sernik z rodzynkami to chyba najpopularniejszy
wypiek z użyciem sera. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo przepisów na to
ciasto. Sernik z rodzynkami możemy przygotować w wersji klasycznej lub na
kruchym spodzie. Poniżej prezentuję połączone wersje tego wypieku, czyli sernik
z rodzynkami na kruchym spodzie, dodatkowo wzbogacony kokosową nutą i przyozdobiony
polewą czekoladową.
Składniki na ciasto:
5 żółtek, 3 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki tortowej, 1
margaryna, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2
kostki masła, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru
waniliowego, małe opakowanie rodzynek
Składniki na pianę kokosową:
5 białek, 1/2 szklanki cukru, 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo: polewa czekoladowa
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Żółtka ubić z cukrem, wymieszać z
mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną i wystudzoną margaryną.
Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę i piec około 15 minut w
temperaturze 180 stopni. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
Przygotować masę serową. Twaróg zmiksować z cukrem,
dodając kolejno cukier waniliowy, miękkie masło, jajko i budynie. Wsypać
rodzynki i wymieszać.
Przygotować pianę kokosową. Schłodzone białka ubić na
sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i wiórki kokosowe.
Na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią pianę kokosową.
Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec około 50 minut w temperaturze 180
stopni. Upieczony sernik udekorować polewą czekoladową.
Sernik z rodzynkami jest częstym
gościem na tutejszym blogu. Podejrzewam, że pojawi się tu jeszcze wiele razy,
gdyż grzechem byłoby nie wykorzystać bogactwa wciąż pojawiających się nowych
przepisów.
Komentarze
Prześlij komentarz