Ciasto jabłkowo marcepanowe




     Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi – to właśnie Ciasto jabłkowo marcepanowe. O nim tym razem pomyślały nasze solenizantki.
     W miesiącu październiku świętują Teresy i zawsze mają dylemat jakie ciasto na to swoje imieninowe święto zrobić. Myślą o Torcie Angielskim, Stefance Miodowej, lub o Makowcu Królewskim ,albo o jeszcze innych ciastach. Te bardziej zapracowane kupują ciasta w Nowej Piekarni i dostają pochwały za smak i jakość, bo te ciasta na to zasługują. Chciałam państwa zachęcić do częstego spożywania jabłek, więc zajrzałam do internetu  i przytoczyłam garść informacji o jabłkach.  
     Mamy jesień dlatego właśnie powinniśmy do pieczenia i jedzenia  wykorzystywać jak najwięcej jabłek. Jedząc jabłka każdego dnia możemy – dzięki zawartemu w nich kwasowi ursolowemu – skutecznie podnieść swoją odporność. Substancja ta bowiem stymuluje układ immunologiczny i poprawia jego pracę. Oprócz tego kwas ursolowy wzmacnia mięśnie, pomaga zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, a także może zapobiec powstaniu nadwagi. Jabłka powinny więc być doceniane przez osoby chcące zachować szczupłą sylwetkę – zwłaszcza, iż wartość kaloryczna tego owocu jest niska, a mimo tego może on nam dostarczyć potrzebnej dawki energii. Kwas ursolowy posiada także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwbólowe

Jabłka zawierają także dużo kwercetyny. Substancja ta pomaga chronić układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne i nie dopuszczając do osadzania się blaszek miażdżycowych. Jedzenie jabłek jest zalecane też osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze – częste ich spożywanie korzystnie wpływa na poprawę ciśnienia krwi. Dzięki kwercetynie jabłka mają także właściwości przeciwnowotworowe.

Spożywając przynajmniej jedno jabłko dziennie możemy wzmocnić układ nerwowy. Owoce te pomagają także organizmowi w oczyszczaniu się ze zbędnych odłogów. Jabłka również wzmacniają włosy, zęby i paznokcie. Jedną z ważniejszych zdrowotnych zalet jabłek jest to, iż znacznie poprawiają pracę żołądka oraz jelit. Często więc są skutecznym lekarstwem przy zaparciach.
Ciasto jabłkowo marcepanowe.
 Składniki:
Ciasto ucierane:
  • 300g masła lub margaryny
  • 350g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g masy marcepanowej
  • 6 jajek
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 80g czekolady gorzkiej
  • 200g masła lub margaryny
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowegos
  • szczypta soli
  • 100g płatków owsianych
Dodatkowo:
  • 1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
  • trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1.    Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
2.    Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki.  Mocno nacinać. Można nawet pociąć całkiem na plasterki). Jabłka polać sokiem z cytryny.

3.    Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4.    Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
5.    Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
6.    Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
7.    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut (u mnie 60 minut) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.


Komentarze