Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami

Pierogi, choć nie pochodzą z naszego regionu, już na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Od czasów dawnych Słowian, kiedy to stanowiły element dań świątecznych „przeszły” długą drogę do naszych dzisiejszych czasów. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo różnych wersji i dziś należą do potraw codziennych. Pierogi z kaszą to jedna z wersji znanych od dawnych czasów. Są smaczne i tanie, a obecność samej kaszy sprawia też, że są zdrowe. Pierogi z kaszą możemy przygotować w połączeniu z twarogiem lub z dodatkiem grzybów. Możemy, według uznania, zastosować kaszę gryczaną lub tak jak w poniższym przepisie kaszę jęczmienną.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, około 3/4 szklanki gorącej wody, sól
Składniki na farsz:
150 g kaszy jęczmiennej, 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki oleju, sól, czarny pieprz

Wykonanie:
Grzyby umyć, zalać 3 szklankami ciepłej wody i ugotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, wystudzić. Kaszę wymieszać z grzybami, cebulą i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić pośrodku zagłębienie, wlewać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto (powinno być miękkie i elastyczne). W razie potrzeby podsypać mąką. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkować je. Na placuszki nakładać farsz, starannie zlepiać brzegi.
Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotować około 2 minuty. Podawać okraszone smażoną cebulą.

Pierogi to wspaniałe danie. Łączą starodawną tradycję kulinarną z nowoczesnymi trendami. Niektórzy twierdzą, że jest to najlepsza potrawa na świecie i pewnie mają w tym sporo racji. Niezależnie od tego, czy będą to pierogi z kaszą, pierogi ruskie, czy też pierogi z owocami, warto pokusić się o wprowadzenie ich do naszego domowego menu.

Komentarze