Pierogi, choć nie pochodzą z naszego regionu, już na
stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Od czasów dawnych Słowian, kiedy to
stanowiły element dań świątecznych „przeszły” długą drogę do naszych
dzisiejszych czasów. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo różnych wersji i dziś należą
do potraw codziennych. Pierogi z kaszą to jedna z wersji znanych od dawnych
czasów. Są smaczne i tanie, a obecność samej kaszy sprawia też, że są zdrowe.
Pierogi z kaszą możemy przygotować w połączeniu z twarogiem lub z dodatkiem
grzybów. Możemy, według uznania, zastosować kaszę gryczaną lub tak jak w
poniższym przepisie kaszę jęczmienną.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, około 3/4 szklanki gorącej wody, sól
Składniki na farsz:
150 g kaszy jęczmiennej, 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 3
łyżki oleju, sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Grzyby umyć, zalać 3 szklankami ciepłej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić, wystudzić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Kaszę
ugotować na sypko w osolonej wodzie, wystudzić. Kaszę wymieszać z grzybami,
cebulą i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić pośrodku
zagłębienie, wlewać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto (powinno być
miękkie i elastyczne). W razie potrzeby podsypać mąką. Z ciasta uformować kulki
wielkości orzecha włoskiego i rozwałkować je. Na placuszki nakładać farsz,
starannie zlepiać brzegi.
Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotować
około 2 minuty. Podawać okraszone smażoną cebulą.
Pierogi to
wspaniałe danie. Łączą starodawną tradycję kulinarną z nowoczesnymi trendami.
Niektórzy twierdzą, że jest to najlepsza potrawa na świecie i pewnie mają w tym
sporo racji. Niezależnie od tego, czy będą to pierogi z kaszą, pierogi ruskie,
czy też pierogi z owocami, warto pokusić się o wprowadzenie ich do naszego
domowego menu.
Komentarze
Prześlij komentarz