Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym.


  Temat pierogów z owocami to jest coś, w czym na prawdę można sobie dać dużo miejsca do popisu. Zapewne ile owoców tyle przepisów. A pierogi zapiekane w sosie, to łakocie dla nie jednego łasucha. Właśnie zamiast słodkich czereśni, możemy je wypełnić kwaśnymi wiśniami albo aromatycznymi jagodami. Wybór należy do nas. Ale dziś chciałbym się skupić na jednym pierogach z owocami a mianowicie pierogami z czereśniami zapiekanymi w sosie waniliowym. Poniżej zamieszczam składniki i przepis.
Składniki:
Ciasto
- 50 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
- 200 ml ciepłego mleka;
- szczypta soli;
- 30 dag czereśni;
- 40 gram cukru pudru;
Sos
- dwa żółtka;
- 40 gram cukru pudru;
- 5 gram cukru wanilinowego;
- 2 ml olejku wanilinowego;
  Przygotowanie naszych pierogów z owocami czereśni jest bardzo proste i praktycznie rutynowo się go robi. Na początku musimy z naszej mąki, ciepłego mleka, jajka oraz soli zagnieć ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około pół godziny. Następnie drylujemy czereśnie, kroimy je na pół mieszamy z cukrem pudrem. Teraz musimy rozwałkować ciasto i wyciąć z niego krążki. Na każdym krążku układamy czereśnie i lepimy pierogi. Potem gotujemy, nasze pierogi z owocami, w osolonej wodzie przez około 5 minut.
  Ostatnim etapem jest zrobienie sosu. Na początku ubijamy w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz olejkiem wanilinowym, tak żeby powstała nam puszysta masa. Teraz sos przekładamy do głębokiego, żaroodpornego naczynia. Układamy w nim ugotowane pierogi i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekamy to przez około 5 minut.
  Smacznego!



Komentarze