Temat pierogów z owocami to jest
coś, w czym na prawdę można sobie dać dużo miejsca do popisu.
Zapewne ile owoców tyle przepisów. A pierogi zapiekane w sosie, to
łakocie dla nie jednego łasucha. Właśnie zamiast słodkich
czereśni, możemy je wypełnić kwaśnymi wiśniami albo
aromatycznymi jagodami. Wybór należy do nas. Ale dziś chciałbym
się skupić na jednym pierogach z owocami a mianowicie pierogami z
czereśniami zapiekanymi w sosie waniliowym. Poniżej zamieszczam
składniki i przepis.
Składniki:
Ciasto
- 50 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
- 200 ml ciepłego mleka;
- szczypta soli;
- 30 dag czereśni;
- 40 gram cukru pudru;
Sos
- dwa żółtka;
- 40 gram cukru pudru;
- 5 gram cukru wanilinowego;
- 2 ml olejku wanilinowego;
Przygotowanie naszych pierogów z
owocami czereśni jest bardzo proste i praktycznie rutynowo się go
robi. Na początku musimy z naszej mąki, ciepłego mleka, jajka oraz
soli zagnieć ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do
lodówki na około pół godziny. Następnie drylujemy czereśnie,
kroimy je na pół mieszamy z cukrem pudrem. Teraz musimy rozwałkować
ciasto i wyciąć z niego krążki. Na każdym krążku układamy
czereśnie i lepimy pierogi. Potem gotujemy, nasze pierogi z owocami,
w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Ostatnim etapem jest
zrobienie sosu. Na początku ubijamy w misce na parze
żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz olejkiem
wanilinowym, tak żeby powstała nam puszysta masa. Teraz sos
przekładamy do głębokiego, żaroodpornego naczynia. Układamy w
nim ugotowane pierogi i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni
Celsjusza. Zapiekamy to przez około 5 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz