Wuzetka nazywana „ciastkiem warszawskim” swoją największą popularnością cieszyła się w czasach PRL-u. Podawana była wówczas we wszystkich kawiarniach i cukierniach stolicy. Obecnie, choć mniej popularna dla wielu jest nadal symbolicznym warszawskim deserem. Nie musimy oczywiście jechać do stolicy, by skosztować wuzetki. Można ją przecież kupić w całej Polsce, albo też samemu przygotować.
Składniki na biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 2 łyżki oleju
Składniki na bitą śmietanę:
800 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka żelatyny.
Składniki na polewę czekoladową:
2 tabliczki gorzkiej czekolady, 50 g masła, 3 łyżki mleka. Ponadto słoiczek powidła śliwkowego oraz filiżanka mocnej herbaty i kieliszek rumu na poncz.
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru i jednym żółtku. Do masy jajecznej przez sitko przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać jeszcze olej i dokładnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Wystudzony biszkopt wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty.
Przygotowanie bitej śmietany:
Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywno, na koniec dodać cukier waniliowy oraz cukier puder, miksować jeszcze przez chwilkę. Do ubitej śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i wymieszać.
Przekładanie wuzetki:
Przygotować poncz. Mianowicie zaparzyć filiżankę mocnej herbaty, przestudzić i dolać do niej kieliszek rumu. Naponczować blat biszkoptu, posmarować powidłem śliwkowym i wyłożyć bitą śmietanę (około 1/5 część odłożyć do dekoracji wuzetki). Wyrównać łopatką i przykryć drugim naponczowanym blatem. W kąpieli wodnej roztopić czekolady z dodatkiem masła oraz mleka. Wierzch wuzetki polać przestudzoną czekoladą i włożyć do lodówki. Po zastygnięciu polewy i wytężeniu ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego zrobić na wuzetce rozetki z bitej śmietany. Rozetki mają być kładzione w takiej odległości, by po pokrojeniu ciasta na kwadraty na każdej porcji była ozdoba z bitej śmietany.
Wuzetka przygotowana z dwóch blatów naponczowanego kakaowego biszkoptu z bitą śmietaną pośrodku, czekoladą i ozdobną rozetką na wierzchu mimo upływu lat nadal jest bardzo lubianym „warszawskim ciastkiem”.
Składniki na biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 2 łyżki oleju
Składniki na bitą śmietanę:
800 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka żelatyny.
Składniki na polewę czekoladową:
2 tabliczki gorzkiej czekolady, 50 g masła, 3 łyżki mleka. Ponadto słoiczek powidła śliwkowego oraz filiżanka mocnej herbaty i kieliszek rumu na poncz.
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru i jednym żółtku. Do masy jajecznej przez sitko przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać jeszcze olej i dokładnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Wystudzony biszkopt wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty.
Przygotowanie bitej śmietany:
Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywno, na koniec dodać cukier waniliowy oraz cukier puder, miksować jeszcze przez chwilkę. Do ubitej śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i wymieszać.
Przekładanie wuzetki:
Przygotować poncz. Mianowicie zaparzyć filiżankę mocnej herbaty, przestudzić i dolać do niej kieliszek rumu. Naponczować blat biszkoptu, posmarować powidłem śliwkowym i wyłożyć bitą śmietanę (około 1/5 część odłożyć do dekoracji wuzetki). Wyrównać łopatką i przykryć drugim naponczowanym blatem. W kąpieli wodnej roztopić czekolady z dodatkiem masła oraz mleka. Wierzch wuzetki polać przestudzoną czekoladą i włożyć do lodówki. Po zastygnięciu polewy i wytężeniu ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego zrobić na wuzetce rozetki z bitej śmietany. Rozetki mają być kładzione w takiej odległości, by po pokrojeniu ciasta na kwadraty na każdej porcji była ozdoba z bitej śmietany.
Wuzetka przygotowana z dwóch blatów naponczowanego kakaowego biszkoptu z bitą śmietaną pośrodku, czekoladą i ozdobną rozetką na wierzchu mimo upływu lat nadal jest bardzo lubianym „warszawskim ciastkiem”.
Komentarze
Prześlij komentarz