Sama słodycz, czyli napoleonka.


  Teraz jeszcze jest czas, kiedy możemy śmiało zajadać się słodyczami. Jedną z takich pyszności jest napoleonka. Zapewne jest mocno kaloryczna, ale czego się nie robi dla chwili słodkiego zapomnienia. Dlatego też i ja się na chwilę zapomniałem a was chciałbym zaprosić do przepisu na napoleonkę. Składniki i przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- pół szklanki śmietany;
- dwie szklanki mąki;
- jedno opakowanie Kostki do pieczenia;
Krem
- litr mleka;
- szklanka mąki;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- dwa żółtka;
  Przejdźmy najpierw do przygotowania naszego ciasta do napoleonki. Kroimy czy też siekamy nożem mąkę z kostką do pieczenia, do momentu kiedy zrobi się kruszonka. Następnie wlewamy śmietanę i energicznie zagniatam ciasto. Potem wałkujemy ciasto tak jakby to było ciasto francuskie, składamy jak kopertę i znowu wałkujemy w jednym kierunku. Powtarzamy to jeszcze trzy razy. Pamiętajmy, żeby przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką. Teraz wkładamy to do lodówki i dobrze schładzamy, następnie musimy upiec dwa identyczne prostokątne placki. Na koniec nasze ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na złoty kolor.
Przejdźmy teraz już do zrobienia kremu. Potrzebować będziemy pół litra mleka, które musimy zagotować z cukrem. W mleku, które nam pozostanie rozmącamy żółtka, wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i to wszystko mieszamy i przecieramy przez sitko. Następnie wlewamy do wrzącego mleka i cały czas mieszając musimy to zagotować. Wykładamy teraz ciepły krem na placek, przykrywamy drugim i lekko to przyciskamy. Ostatnim etapem, po tym jak nam to całkowicie wystygnie, to obsypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Możemy teraz cieszyć się napoleonką.
  Smacznego!


Komentarze