Teraz jeszcze jest czas, kiedy możemy
śmiało zajadać się słodyczami. Jedną z takich pyszności jest
napoleonka. Zapewne jest mocno kaloryczna, ale czego się nie robi
dla chwili słodkiego zapomnienia. Dlatego też i ja się na chwilę
zapomniałem a was chciałbym zaprosić do przepisu na napoleonkę.
Składniki i przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- pół szklanki śmietany;
- dwie szklanki mąki;
- jedno opakowanie Kostki do pieczenia;
Krem
- litr mleka;
- szklanka mąki;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- dwa żółtka;
Przejdźmy najpierw do przygotowania
naszego ciasta do napoleonki. Kroimy czy też siekamy nożem mąkę z
kostką do pieczenia, do momentu kiedy zrobi się kruszonka.
Następnie wlewamy śmietanę i energicznie zagniatam ciasto. Potem
wałkujemy ciasto tak jakby to było ciasto francuskie, składamy jak
kopertę i znowu wałkujemy w jednym kierunku. Powtarzamy to jeszcze
trzy razy. Pamiętajmy, żeby przed wałkowaniem posypać stolnicę
mąką. Teraz wkładamy to do lodówki i dobrze schładzamy,
następnie musimy upiec dwa identyczne prostokątne placki. Na koniec
nasze ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180
stopni Celsjusza na złoty kolor.
Przejdźmy teraz już do zrobienia
kremu. Potrzebować będziemy pół litra mleka, które musimy
zagotować z cukrem. W mleku, które nam pozostanie rozmącamy
żółtka, wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i to wszystko mieszamy
i przecieramy przez sitko. Następnie wlewamy do wrzącego mleka i
cały czas mieszając musimy to zagotować. Wykładamy teraz ciepły
krem na placek, przykrywamy drugim i lekko to przyciskamy. Ostatnim
etapem, po tym jak nam to całkowicie wystygnie, to obsypujemy cukrem
pudrem i kroimy na kwadraty. Możemy teraz cieszyć się napoleonką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz