Biały blok czekoladowy z żurawiną i płatkami kukurydzianymi

Święta to nie tylko czas ciast pieczonych. Święta to nie tylko sernik z rodzynkami, makowiec królewski, piernik, krówka i miodownik. Na święta możemy przygotować też słodkości bez pieczenia, a taką możliwość dają nam przeróżne przepisy na ciasto o nazwie blok. Ciemny blok czekoladowy to najbardziej popularna wersja tego deseru. Są jednak inne, równie smakowite odmiany, a jedną z nich prezentuję poniżej. Jest to blok z białej czekolady z dodatkiem żurawin i płatków kukurydzianych.

Składniki:
100 g czekolady białej, 3/4 szklanki wody, 200 g masła, 1 szklanka cukru, 500 g mleka w proszku, 1 szklanka suszonej żurawiny, 200 g płatków kukurydzianych, 40 g czekolady gorzkiej, olej do natłuszczenia formy

Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować wodę, dodać pokrojone masło oraz cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Żurawinę bardzo drobno pokroić. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150 g płatków kukurydzianych oraz żurawinę i ponownie wymieszać.
Masę wylać do keksówki natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Wierzch posypać pozostałą ilością płatków. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie blok wyjąć z formy, usunąć folię i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Blok to znakomity pomysł na święta. Zaletą tego deseru jest fakt, iż możemy go przygotować na wiele różnych sposobów i za każdym razem będzie to smaczna okazja do wspólnego spotkania przy stole. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka ciekawych przepisów na blok i wybrać coś odpowiedniego dla naszych upodobań.

Komentarze