Święta to nie tylko czas ciast pieczonych. Święta to
nie tylko sernik z rodzynkami, makowiec królewski, piernik, krówka i miodownik.
Na święta możemy przygotować też słodkości bez pieczenia, a taką możliwość dają
nam przeróżne przepisy na ciasto o nazwie blok. Ciemny blok czekoladowy to
najbardziej popularna wersja tego deseru. Są jednak inne, równie smakowite
odmiany, a jedną z nich prezentuję poniżej. Jest to blok z białej czekolady z dodatkiem
żurawin i płatków kukurydzianych.
Składniki:
100 g czekolady białej, 3/4 szklanki wody, 200 g masła, 1 szklanka cukru,
500 g mleka w proszku, 1 szklanka suszonej żurawiny, 200 g płatków
kukurydzianych, 40 g czekolady gorzkiej, olej do natłuszczenia formy
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować wodę,
dodać pokrojone masło oraz cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej
konsystencji. Żurawinę bardzo drobno pokroić. Do miski wsypać mleko w proszku,
wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Całość
dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150 g
płatków kukurydzianych oraz żurawinę i ponownie wymieszać.
Masę wylać do keksówki natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą.
Wierzch posypać pozostałą ilością płatków. Wstawić do lodówki na kilka godzin
do stężenia. Po tym czasie blok wyjąć z formy, usunąć folię i polać
rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Blok to
znakomity pomysł na święta. Zaletą tego deseru jest fakt, iż możemy go
przygotować na wiele różnych sposobów i za każdym razem będzie to smaczna
okazja do wspólnego spotkania przy stole. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa
można odnaleźć kilka ciekawych przepisów na blok i wybrać coś odpowiedniego dla
naszych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz