Wszyscy wiemy jak zdrowy jest chleb razowy ze
słonecznikiem. Posiada on mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego
organizmu. Samodzielne wykonanie chleba razowego ze słonecznikiem może być
nieco kłopotliwe, zwłaszcza dla początkujących domowych piekarzy. Przygotowanie
zakwasu, odpowiednie wyrobienie, oczekiwanie na wyrośnięcie i pieczenie,
zajmuje sporo czasu i wymaga pewnych umiejętności i cierpliwości. Dlatego dla
nabrania wprawy warto na początek pokusić się o przygotowanie smacznych bułeczek.
Przepis poniżej.
Składniki na 8 – 10 sztuk:
250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej razowej, 10 g drożdży, 1 płaska
łyżeczka soli, 200 ml cieplej wody, 6 łyżek ziaren słonecznika
Wykonanie:
Drożdże z odrobiną cukru rozpuścić w połowie ciepłej wody. Dodać 2/3
szklanki mąki pszennej, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W
tym czasie ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pozostałą cześć mąki
pszennej oraz mąkę razową przesiać z solą na stolnicę. Do obu mąk dodać
przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto. Na
koniec wyrabiania dodać słonecznik. Ciasto przełożyć do miski, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 – 10 części i z każdej uformować
bułeczkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut. Bułki
ułożyć na blasze i piec 15 minut w temperaturze 220 stopni.
W powyższym
przepisie zamiast słonecznika możemy dodać siemię lniane lub pestki z dyni.
Możemy również połączyć te wszystkie dodatki, dzięki czemu podniesiemy wartości
zdrowotne bułeczek. Jak już nabierzemy pewnej wprawy w pieczeniu pieczywa,
możemy wówczas postarać się o upieczenie prawdziwego chleba razowego ze
słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz