Bułeczki razowe ze słonecznikiem

Wszyscy wiemy jak zdrowy jest chleb razowy ze słonecznikiem. Posiada on mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. Samodzielne wykonanie chleba razowego ze słonecznikiem może być nieco kłopotliwe, zwłaszcza dla początkujących domowych piekarzy. Przygotowanie zakwasu, odpowiednie wyrobienie, oczekiwanie na wyrośnięcie i pieczenie, zajmuje sporo czasu i wymaga pewnych umiejętności i cierpliwości. Dlatego dla nabrania wprawy warto na początek pokusić się o przygotowanie smacznych bułeczek. Przepis poniżej.

Składniki na 8 – 10 sztuk:
250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej razowej, 10 g drożdży, 1 płaska łyżeczka soli, 200 ml cieplej wody, 6 łyżek ziaren słonecznika

Wykonanie:
Drożdże z odrobiną cukru rozpuścić w połowie ciepłej wody. Dodać 2/3 szklanki mąki pszennej, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pozostałą cześć mąki pszennej oraz mąkę razową przesiać z solą na stolnicę. Do obu mąk dodać przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto. Na koniec wyrabiania dodać słonecznik. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 – 10 części i z każdej uformować bułeczkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut. Bułki ułożyć na blasze i piec 15 minut w temperaturze 220 stopni.

W powyższym przepisie zamiast słonecznika możemy dodać siemię lniane lub pestki z dyni. Możemy również połączyć te wszystkie dodatki, dzięki czemu podniesiemy wartości zdrowotne bułeczek. Jak już nabierzemy pewnej wprawy w pieczeniu pieczywa, możemy wówczas postarać się o upieczenie prawdziwego chleba razowego ze słonecznikiem.

Komentarze