Czekoladowo wiśniowy smakołyk wspaniały na niedzielne
popołudnie, ale oczywiście nie tylko, bo smakuje zawsze, szczególnie podany do
aromatycznej kawy. Wspomnianym smakołykiem jest czekoladowy biszkopt z wiśnią,
na który podam dzisiaj przepis.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
8 jajek, 8 łyżek cukru kryształu, 8 łyżek mąki pszennej, 2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. W miseczce do żółtek dodać ocet oraz
proszek do pieczenia i dokładnie
wymieszać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier. Na pianę
wlać masę żółtkową, na to przesiać mąkę, a na koniec kakao. Całość dokładnie wymieszać
i przelać na przygotowaną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Po przestudzeniu
wyjąć ciasto biszkoptowe i przekroić je na dwie części.
Składniki na krem:
2 kostki masła (50 dag), 2 całe jajka oraz 4 żółtka, 2
tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag(, 1 galaretka wiśniowa, 1 ½ szklanki cukru
pudru, ½ kg wiśni, 1 mały słoiczek wiśni w syropie.
Wykonanie:
Na parze ubić całe jajka oraz żółtka. Rozpuścić galaretkę w 1
szklance wrzącej wody. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Z wiśni usunąć
pestki, po czym zmiksować owoce. Masło utrzećz cukrem pudrem, stopniowo dodając
po jednej łyżce masy jajecznej, roztopioneji przestudzonej czekolady, zmiksowanych wiśni oraz tężejącej
galaretki wiśniowej. Na koniec delikatnie wmieszać do masy odsączone z syropu
wiśnie ze słoiczka(małą garstkę wisienek zostawić do dekoracji). Masę podzielić
na dwie części i przełożyć nią biszkoptowe ciasta.
W garnuszku roztopić tabliczkę gorzkiej czekolady z łyżką
masła i tak przygotowaną i przestudzoną polewą polać wierzch biszkoptu z
wiśnią, po czym jeszcze dekoracyjnie ozdobić go wisienkami.
Wyśmienity czekoladowy biszkopt z wiśnią to znakomity pomysł
na niedzielne ciasto do kawy. .
Komentarze
Prześlij komentarz