Czekoladowy biszkopt z wiśnią


Czekoladowo wiśniowy smakołyk wspaniały na niedzielne popołudnie, ale oczywiście nie tylko, bo smakuje zawsze, szczególnie podany do aromatycznej kawy. Wspomnianym smakołykiem jest czekoladowy biszkopt z wiśnią, na który podam dzisiaj przepis.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
8 jajek, 8 łyżek cukru kryształu, 8 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. W miseczce do żółtek dodać ocet oraz  proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę  pod koniec stopniowo dodając cukier. Na pianę wlać masę żółtkową, na to przesiać mąkę, a na koniec kakao. Całość dokładnie wymieszać i przelać na przygotowaną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Po przestudzeniu wyjąć ciasto biszkoptowe i przekroić je na dwie części. 
Składniki na krem:
2 kostki masła (50 dag), 2 całe jajka oraz 4 żółtka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag(, 1 galaretka wiśniowa, 1 ½ szklanki cukru pudru, ½ kg wiśni, 1 mały słoiczek wiśni w syropie.
Wykonanie:
Na parze ubić całe  jajka oraz żółtka. Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wrzącej wody. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Z wiśni usunąć pestki, po czym zmiksować owoce. Masło utrzećz cukrem pudrem, stopniowo dodając po jednej łyżce masy jajecznej, roztopioneji przestudzonej  czekolady, zmiksowanych wiśni oraz tężejącej galaretki wiśniowej. Na koniec delikatnie wmieszać do masy odsączone z syropu wiśnie ze słoiczka(małą garstkę wisienek zostawić do dekoracji). Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią biszkoptowe ciasta.
W garnuszku roztopić tabliczkę gorzkiej czekolady z łyżką masła i tak przygotowaną i przestudzoną polewą polać wierzch biszkoptu z wiśnią, po czym jeszcze dekoracyjnie ozdobić go wisienkami.
Wyśmienity czekoladowy biszkopt z wiśnią to znakomity pomysł na niedzielne ciasto do kawy.  .

Komentarze