Ładny wygląd ciasta bywa tak samo ważny jak jego smak
i zapach. Nie przez przypadek pojawia się często określenie, że „jemy oczami”.
Piękny wygląd jest często zachętą do kupienia takiego ciasta w cukierni lub
upieczenia go samemu. Na wygląd ciasta składają się jego kształt, wykończenie
oraz rodzaj odpowiednio dobranych dodatków. Tym, co jeszcze przyciąga nasz
wzrok jest kolor, a raczej paleta kolorów wynikająca z doboru składników.
Tymi składnikami mogą być barwniki, kolorowe galaretki
oraz owoce. Decydując się na upieczenie kolorowego ciasta najłatwiej jest
wykorzystać spożywcze barwniki. Są one dostępne w postaci proszku, żelu
lub płynu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie spożywcze barwniki są
naturalne. Należy więc zwrócić uwagę na skład, gdyż możemy się natknąć na
barwniki sztuczne, więc jeżeli chcemy by nasze ciasto było w pełni zdrowe to
wtedy taki wynalazek lepiej odłożyć na półkę. Nie wszystkie barwniki są jednak
złe. Należy wykorzystywać tylko te naturalne, pochodzenia roślinnego. Niektóre
z nich jak żółtopomarańczowy beta – karoten ma wartości prozdrowotne. Jedyną
wadą naturalnych barwników jest ich krótkotrwałość. Zamiast kupowanych
barwników, w pieczeniu ciast można wykorzystać kurkumę, skórkę pomarańczową,
liście szpinaku, kawę lub kakao. Z tych składników, przygotowanych w odpowiedni
sposób, można uzyskać mnóstwo ciekawych kolorów.
Obok gotowych barwników dużą popularnością cieszą się
galaretki. Zdobią one ogromną ilość ciast począwszy od serników na zimno, a
skończywszy na bardziej skomplikowanych przekładańcach, delicjach lub innych
tęczowych słodkościach. Oczywiście kolor galaretek często wynika z dodatku
wspomnianych wyżej barwników.
Najlepszym,
najzdrowszym i najbardziej naturalnym barwnikiem kolorowych ciast są owoce.
Można z nich przygotować mnóstwo pięknych i smacznych ciast. Owoce wspaniale
udekorują nasze torty oraz ciasta. Ciekawym połączeniem są też zielone ciasta
szpinakowe udekorowane czerwonymi owocami wiśni lub granatu. Warto też połączyć
tych kilka darów natury, tworząc słodkie owocowe cuda.
Komentarze
Prześlij komentarz