Kolorowe ciasta

Ładny wygląd ciasta bywa tak samo ważny jak jego smak i zapach. Nie przez przypadek pojawia się często określenie, że „jemy oczami”. Piękny wygląd jest często zachętą do kupienia takiego ciasta w cukierni lub upieczenia go samemu. Na wygląd ciasta składają się jego kształt, wykończenie oraz rodzaj odpowiednio dobranych dodatków. Tym, co jeszcze przyciąga nasz wzrok jest kolor, a raczej paleta kolorów wynikająca z doboru składników.
Tymi składnikami mogą być barwniki, kolorowe galaretki oraz owoce. Decydując się na upieczenie kolorowego ciasta najłatwiej jest wykorzystać spożywcze barwniki. Są one dostępne w postaci proszku, żelu lub płynu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie spożywcze barwniki są naturalne. Należy więc zwrócić uwagę na skład, gdyż możemy się natknąć na barwniki sztuczne, więc jeżeli chcemy by nasze ciasto było w pełni zdrowe to wtedy taki wynalazek lepiej odłożyć na półkę. Nie wszystkie barwniki są jednak złe. Należy wykorzystywać tylko te naturalne, pochodzenia roślinnego. Niektóre z nich jak żółtopomarańczowy beta – karoten ma wartości prozdrowotne. Jedyną wadą naturalnych barwników jest ich krótkotrwałość. Zamiast kupowanych barwników, w pieczeniu ciast można wykorzystać kurkumę, skórkę pomarańczową, liście szpinaku, kawę lub kakao. Z tych składników, przygotowanych w odpowiedni sposób, można uzyskać mnóstwo ciekawych kolorów.
Obok gotowych barwników dużą popularnością cieszą się galaretki. Zdobią one ogromną ilość ciast począwszy od serników na zimno, a skończywszy na bardziej skomplikowanych przekładańcach, delicjach lub innych tęczowych słodkościach. Oczywiście kolor galaretek często wynika z dodatku wspomnianych wyżej barwników.
Najlepszym, najzdrowszym i najbardziej naturalnym barwnikiem kolorowych ciast są owoce. Można z nich przygotować mnóstwo pięknych i smacznych ciast. Owoce wspaniale udekorują nasze torty oraz ciasta. Ciekawym połączeniem są też zielone ciasta szpinakowe udekorowane czerwonymi owocami wiśni lub granatu. Warto też połączyć tych kilka darów natury, tworząc słodkie owocowe cuda.

Komentarze