Doskonałym dodatkiem do barszczu czerwonego
mogą być nie tylko krokiety, czy paszteciki, ale także drożdżowe kapuśniaczki.
Oszczędzając cenny czas, który musimy poświęcić na zrobienie takiego przysmaku
możemy kupić znakomity kapuśniaczek pakowany w Nowej Piekarni. Jeżeli
zdecydujemy się jednak na domowe kapuśniaczki możemy też zrobić je znacznie
wcześniej w wolnym czasie i sami przygotować taki kapuśniaczek pakowany, który będzie,
jak znalazł na szybką przekąskę.
Składniki na zaczyn:
100 gram drożdży, 1 łyżka mleka,
1 łyżka mąki, ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie zaczynu:
Rozkruszone drożdże zalać w miseczce
łyżką ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, pół łyżeczki cukru, rozetrzeć składniki
i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia zaczynu.
Składniki na ciasto:
500 gram mąki, 20 gram masła,
500ml mleka, 1 żółtko.
Przygotowanie ciasta:
Do większej miski przesiać mąkę,
dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, żółtko oraz szczyptę soli. Następnie wyrabiać
ręcznie przez około 15 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Dolać roztopione i
przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, po czym pozostawić
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Składniki na farsz:
500 gram kwaszonej kapusty, 5
grzybów suszonych, 1 jajko, 1 mała cebula, 50 gram słoniny lub smalcu, pieprz.
Przygotowywanie farszu:
Grzyby zalać małą ilością wody i
podgotować. Dodać kapustę i razem gotować około godzinę. Odcisnąć i posiekać
drobno kapustę z grzybami, dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę, jajko oraz
pieprz do smaku, po czym dokładnie wymieszać.
Przygotowywanie kapuśniaczków:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na
stolnicę i niezbyt cienko rozwałkować. Wykrawać prostokąty wielkości zależnej
od tego, jakie duże chcemy mieć kapuśniaczki. Nakładać farsz z kapusty i
grzybów i zwijać w podłużne rulony. Wykładać na wysmarowanej wcześniej blaszce
w odstępach, by mogły jeszcze na niej podrosnąć. Wierzchy kapuśniaczków
posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na około 20 minut, aż
się zarumienią.
Upieczony i przestudzony kapuśniaczek
możemy zalakować folią spożywczą. W ten sposób możemy przygotować kapuśniaczek pakowany,
który wystarczy tylko podgrzać, szybko zrobić czerwony barszczyk instant i
zaskoczyć smaczną przekąską niespodziewanych gości.
Komentarze
Prześlij komentarz