Jeszcze tylko kilka tygodni i zacznie się gorączkowy
czas przygotowań do wigilii świąt Bożego Narodzenia. Jednym z głównych symboli
tego dnia jest uroczysta kolacja z tradycyjnymi na ten czas potrawami. Tak się
jakoś składa, że spora część tych potraw zawiera w sobie kiszoną kapustę.
Wymieniać tu można pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki z
kapustą, bułeczki o nazwie kapuśniak oraz kulebiaki.
Do tych najbardziej znanych, które pojawiają się
niemal na każdym stole, należą poczciwe pierogi. Znane od wieków, są
nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Podawane są z czerwonym
barszczem lub w wersji solo. Często oprócz pierogów z kapustą przygotowuje się
uszka. Jednak te wigilijne, powstają głównie z nadzieniem grzybowym. Inną potrawą,
którą również podaje się z barszczem są krokiety. Nadzienie z kiszonej
kapusty i grzybów zamknięte w złocistym naleśniku, jest wspaniałym
uzupełnieniem dla uszek lub pierogów.
Kolejne dwa specjały nie są może tak bardzo powszechne,
ale i tak w wielu domach są popularnym uzupełnieniem wieczerzy. Należą do nich,
pasztecik z kapustą oraz kapuśniak, bądź kapuśniaczek. Swoim wyglądem
przypominają słodkie drożdżówki. Ale bez obaw, z cukrem nic wspólnego nie mają.
Tu również dominuje obgotowana kiszona kapusta z dodatkiem grzybów. Jedyna
różnica między nimi jest taka, że w zależności od naszych upodobań, możemy je
przygotować z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego. Przepisy na paszteciki z
kapustą można odnaleźć na stronie niniejszego bloga.
Na koniec warto wspomnieć o potrawie zwanej kulebiak.
Jest to wyrób niekiedy zwany pierogiem, choć z wyglądu raczej nie przypomina
tradycyjnych pierogów. Powstaje z ciasta drożdżowego, które po rozwałkowaniu na
prostokąt, nadziewa się farszem, zawija brzegi i piecze. Jest symbolem kuchni
kresowej i występuje w wielu regionach naszego kraju.
Tak prezentuje
się lista wigilijnych potraw z kapustą. Wigilia to wspaniały czas dla
kulinarnych fantazji. Wyobraźnia w połączeniu z wieloletnią tradycją, pozwala
stworzyć niepowtarzalny smak potraw, niezależnie czy są to znakomite pierogi, złociste
krokiety, czy też paszteciki z kapustą.
Komentarze
Prześlij komentarz