Wigilijne rozmaitości

Jeszcze tylko kilka tygodni i zacznie się gorączkowy czas przygotowań do wigilii świąt Bożego Narodzenia. Jednym z głównych symboli tego dnia jest uroczysta kolacja z tradycyjnymi na ten czas potrawami. Tak się jakoś składa, że spora część tych potraw zawiera w sobie kiszoną kapustę. Wymieniać tu można pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki z kapustą, bułeczki o nazwie kapuśniak oraz kulebiaki.
Do tych najbardziej znanych, które pojawiają się niemal na każdym stole, należą poczciwe pierogi. Znane od wieków, są nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Podawane są z czerwonym barszczem lub w wersji solo. Często oprócz pierogów z kapustą przygotowuje się uszka. Jednak te wigilijne, powstają głównie z nadzieniem grzybowym. Inną potrawą, którą również podaje się z barszczem są krokiety. Nadzienie z kiszonej kapusty i grzybów zamknięte w złocistym naleśniku, jest wspaniałym uzupełnieniem dla uszek lub pierogów.
Kolejne dwa specjały nie są może tak bardzo powszechne, ale i tak w wielu domach są popularnym uzupełnieniem wieczerzy. Należą do nich, pasztecik z kapustą oraz kapuśniak, bądź kapuśniaczek. Swoim wyglądem przypominają słodkie drożdżówki. Ale bez obaw, z cukrem nic wspólnego nie mają. Tu również dominuje obgotowana kiszona kapusta z dodatkiem grzybów. Jedyna różnica między nimi jest taka, że w zależności od naszych upodobań, możemy je przygotować z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego. Przepisy na paszteciki z kapustą można odnaleźć na stronie niniejszego bloga.
Na koniec warto wspomnieć o potrawie zwanej kulebiak. Jest to wyrób niekiedy zwany pierogiem, choć z wyglądu raczej nie przypomina tradycyjnych pierogów. Powstaje z ciasta drożdżowego, które po rozwałkowaniu na prostokąt, nadziewa się farszem, zawija brzegi i piecze. Jest symbolem kuchni kresowej i występuje w wielu regionach naszego kraju.
Tak prezentuje się lista wigilijnych potraw z kapustą. Wigilia to wspaniały czas dla kulinarnych fantazji. Wyobraźnia w połączeniu z wieloletnią tradycją, pozwala stworzyć niepowtarzalny smak potraw, niezależnie czy są to znakomite pierogi, złociste krokiety, czy też paszteciki z kapustą.

Komentarze