Serniki to niezwykle często
pieczone ciasta. Przepisów na te wypieki jest chyba niezliczona ilość, dlatego
każdy znajdzie wśród nich ten najodpowiedniejszy dla siebie. Do najbardziej
popularnych i chyba najczęściej pieczonych należą z pewnością serniki z rodzynkami.
Te doskonałe bakalie chyba od zawsze były kojarzone właśnie z sernikami. Wspaniale
wyglądają i smakują w masie twarogowej, więc są często dodawane do serowych
wypieków. Popularnym sernikiem z rodzynkami jest ciasto pieczone na kruchym
cieście. Mi przypadł do gustu jednak spód na herbatnikach, który znakomicie
komponuje się z sernikiem z rodzynkami. Dosyć prosto i szybko można go też
przygotować, dlatego polecam przygotowanie sernika z rodzynkami na takim
właśnie spodzie.
Składniki na spód:
6 małych paczek herbatników, 10 dag
cukru pudru, ½ kostki margaryny, 2 białka, 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć na dość duże
kawałki, wsypać je do miski, dodać roztopiony tłuszcz, cukier puder, kakao oraz
ubitą pianę z dwóch białek. Wszystko dokładnie razem wymieszać i wyłożyć na
wcześniej wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę.
Składniki na masę serową:
1,20 kg twarogu, 12 jaj, 6 łyżek
mąki ziemniaczanej, ½ litra śmietany 30 %, 2,5 szklanki cukru zwykłego, mały
proszek do pieczenia, 15 dag rodzynek sułtańskich.
Przyrządzenie sernika z
rodzynkami:
Twaróg zmielić dwa razy. Utrzeć
żółtka z cukrem, dodając ser na przemian ze śmietaną i mąką ziemniaczaną oraz
proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie utrzeć. Do masy serowej dodać wcześniej
zalane gorącą wodą i starannie odsączone rodzynki i razem wymieszać. Ubić pianę
z 10 białek, wymieszać z serem i wlać masę na wcześniej przygotowane ciasto z
herbatników. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec
około 1,5 godziny. Dobrze wystudzony i wytężony sernik z rodzynkami wyjąć z blachy,
a następnie polać go rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Jeśli zrobienie takiego ciasta
wydaje się zbyt trudne to podpowiem znakomite rozwiązanie. Wystarczy po prostu
kupić wyśmienity sernik z rodzynkami w Nowej piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz