Same słodkości, czyli przepis na ciasto Toffi



  Kolejną z ofert Nowej Piekarni z Łukowa jest ciasto Toffi. Ciasto te bardzo lubię i nie mogę się oprzeć pokusie, kiedy mama je zrobi. Nie dbam wtedy, że jest to bomba kaloryczna tylko delektuje się nieziemskim smakiem. Dlatego też zaproponuje wam przepis na ciasto, które możemy kupić w Piekarni z Łukowa.  Ja zaproponuje wam przepis z miodem, także już będziemy mieć maksymalny dobrobyt smaku i kalorii. Przepis podzielę na dwie części.
Kruche ciasto:
Składniki:
- 500g mąki;
- 200g cukru;
- 200g margaryny;
- 2 jaja;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżki letniego mleka;
- 2 łyżeczki sody;
Masa budyniowa:
Składniki:
- 750ml mleka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- budyń waniliowy;
- miękka margaryna;
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej;
- 200g posiekanych orzechów włoskich albo migdałów
 Przechodzimy teraz do wykonania ciasta, które możemy również znaleźć w ofercie Piekarni z Łukowa. Do mleka, które powinno być letnie dodajemy sodę, miód i to wszystko mieszamy. Potrzebować będziemy większą miskę, do której przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja, miękką margarynę i mleko. Zagniatamy to dosyć sprawnie i dzielimy to na dwa placki. Wstawiamy oba do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20 minut. Ze składników, które podałem na masę gotujemy budyń. Większą ilość mleka należy zagotować z cukrem, w pozostałej ilości musimy rozbełtać mąkę i budyń. Kiedy nasze mleko będzie już gorące, wlewamy powoli budyń i energicznie mieszamy w celu uniknięcia grudek. Masę budyniową zagotowujemy i zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia. Następnie ucieramy margarynę na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na nasz pierwszy placek wylewamy gorący budyń. Teraz przechodzimy do położenia naszego drugiego placka ciasta i docisnąć lekko dłońmi. Na wierzch naszego ciasta musimy wylać podgrzaną, w jakimś garnuszku, masę krówkową i posypujemy ją płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki w celu stężenia masy. Zanim podamy je naszym gościom albo sami spróbujemy najlepiej wyjąć nasze ciasto tak od 20-30 minut przed skosztowaniem. Będzie smaczniejsze, kiedy będzie mieć temperaturę pokojową.
  I tak oto mamy przepyszne ciasto, które możemy znaleźć również w Piekarni z Łukowa. Smacznego!

Komentarze