Kolejną z ofert Nowej Piekarni z Łukowa jest ciasto Toffi.
Ciasto te bardzo lubię i nie mogę się oprzeć pokusie, kiedy mama je zrobi. Nie
dbam wtedy, że jest to bomba kaloryczna tylko delektuje się nieziemskim smakiem.
Dlatego też zaproponuje wam przepis na ciasto, które możemy kupić w Piekarni z
Łukowa. Ja zaproponuje wam przepis z
miodem, także już będziemy mieć maksymalny dobrobyt smaku i kalorii. Przepis podzielę
na dwie części.
Kruche ciasto:
Składniki:
- 500g mąki;
- 200g cukru;
- 200g margaryny;
- 2 jaja;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżki letniego mleka;
- 2 łyżeczki sody;
Masa budyniowa:
Składniki:
- 750ml mleka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- budyń waniliowy;
- miękka margaryna;
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej;
- 200g posiekanych orzechów włoskich albo migdałów
Przechodzimy teraz do
wykonania ciasta, które możemy również znaleźć w ofercie Piekarni z Łukowa. Do
mleka, które powinno być letnie dodajemy sodę, miód i to wszystko mieszamy.
Potrzebować będziemy większą miskę, do której przesiewamy mąkę, dodajemy
cukier, jaja, miękką margarynę i mleko. Zagniatamy to dosyć sprawnie i dzielimy
to na dwa placki. Wstawiamy oba do piekarnika rozgrzanego wcześniej do
temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20 minut. Ze
składników, które podałem na masę gotujemy budyń. Większą ilość mleka należy
zagotować z cukrem, w pozostałej ilości musimy rozbełtać mąkę i budyń. Kiedy
nasze mleko będzie już gorące, wlewamy powoli budyń i energicznie mieszamy w
celu uniknięcia grudek. Masę budyniową zagotowujemy i zestawiamy z ognia do
całkowitego wystygnięcia. Następnie ucieramy margarynę na puch, dodajemy po
łyżce zimnego budyniu. Na nasz pierwszy placek wylewamy gorący budyń. Teraz
przechodzimy do położenia naszego drugiego placka ciasta i docisnąć lekko
dłońmi. Na wierzch naszego ciasta musimy wylać podgrzaną, w jakimś garnuszku,
masę krówkową i posypujemy ją płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Wstawiamy nasze ciasto do lodówki w celu stężenia masy. Zanim podamy je naszym
gościom albo sami spróbujemy najlepiej wyjąć nasze ciasto tak od 20-30 minut
przed skosztowaniem. Będzie smaczniejsze, kiedy będzie mieć temperaturę
pokojową.
I tak oto mamy przepyszne ciasto, które możemy znaleźć również w
Piekarni z Łukowa. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz