Przepis na pierogi z soczewicą


Pierogi mogą być bardzo dobrym daniem obiadowym. Doskonałą alternatywą dla tych najbardziej popularnych i najczęściej robionych pierogów ruskich, z mięsem, czy kapustą są pierogi z soczewicą. 
Soczewica ma wiele wartości odżywczych a tym samym właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem białka, więc warto wykorzystywać ją w przygotowywaniu naszych posiłków
Pierogi z soczewicą, na które przepis chcę dzisiaj podać zachwycają swoim wyjątkowym smakiem i zapachem, a ich wykonanie jest bardzo proste.
Składniki na ciasto na pierogi:
500 gramów mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, około ¾ szklanki ciepłej wody, szczypta soli.
Wykonanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiać na stolnicę powoli zalać ją prawie gorącą wodą i lekko zarobić, następnie dać olej, sól oraz wbić całe jajko. Dokładnie zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Dobrze jest pozostawić ciasto na około 10 minut, by „odpoczęło”(ciasto po takim „odpoczynku” lepiej się lepi). Rozwałkować je na stolnicy, pokroić nożem na kwadraty lub wykroić szklanką koła. Tak zrobionej pokrojone ciasto jest gotowe do nadziewania farszem i klejenia pierogów.
Wcześniej należy przygotować nadzienie z soczewicy.
Potrzebne składniki na farsz:
300 gramów soczewicy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie farszu:
Soczewicę opłukać, zalać gorącą wodą i gotować z solą, pieprzem i majerankiem, aż będzie miękka i kleista. Zmiksować, a następnie dodać do niej posiekaną i podsmażoną na rumiano cebulę oraz wyciśnięty czosnek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz z soczewicy jest gotowy do nadziewania i klejenia pierogów.
Zrobione pierogi wrzucać do posolonej wrzącej wody i gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch wody. Wyjmować na cedzak, przekładać na miskę i polewać tłuszczem.
Pierogi z soczewicą można także urozmaicić dodając do głównego składnika nadzienia na przykład mięso lub podsmażone pieczarki, można je także polewać skwarkami lub podawać z przeróżnymi sosami. 
Pierogi jadamy prawie wszyscy, ale czy próbowaliście kiedykolwiek takich właśnie pierogów z soczewicą? Zachęcam do zrobienia pierogów według tego przepisu, lub ułatwiając sobie sprawę do ich zakupu w Piekarni z Łukowa. 

 

Komentarze