Pierogi mogą być bardzo dobrym
daniem obiadowym. Doskonałą alternatywą dla tych najbardziej popularnych i
najczęściej robionych pierogów ruskich, z mięsem, czy kapustą są pierogi z
soczewicą.
Soczewica ma wiele wartości odżywczych a tym
samym właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem białka, więc warto
wykorzystywać ją w przygotowywaniu naszych posiłków
Pierogi z soczewicą, na które
przepis chcę dzisiaj podać zachwycają swoim wyjątkowym smakiem i zapachem, a
ich wykonanie jest bardzo proste.
Składniki na ciasto na pierogi:
500 gramów mąki, 1 jajko, 1 łyżka
oleju, około ¾ szklanki ciepłej wody, szczypta soli.
Wykonanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiać na stolnicę powoli
zalać ją prawie gorącą wodą i lekko zarobić, następnie dać olej, sól oraz wbić
całe jajko. Dokładnie zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Dobrze
jest pozostawić ciasto na około 10 minut, by „odpoczęło”(ciasto po takim
„odpoczynku” lepiej się lepi). Rozwałkować je na stolnicy, pokroić nożem na
kwadraty lub wykroić szklanką koła. Tak zrobionej pokrojone ciasto jest gotowe
do nadziewania farszem i klejenia pierogów.
Wcześniej należy przygotować
nadzienie z soczewicy.
Potrzebne składniki na farsz:
300 gramów soczewicy, 2 cebule, 3
ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie farszu:
Soczewicę opłukać, zalać gorącą
wodą i gotować z solą, pieprzem i majerankiem, aż będzie miękka i kleista.
Zmiksować, a następnie dodać do niej posiekaną i podsmażoną na rumiano cebulę
oraz wyciśnięty czosnek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Tak
przygotowany farsz z soczewicy jest gotowy do nadziewania i klejenia pierogów.
Zrobione pierogi wrzucać do
posolonej wrzącej wody i gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch wody.
Wyjmować na cedzak, przekładać na miskę i polewać tłuszczem.
Pierogi z soczewicą można także
urozmaicić dodając do głównego składnika nadzienia na przykład mięso lub
podsmażone pieczarki, można je także polewać skwarkami lub podawać z
przeróżnymi sosami.
Pierogi jadamy prawie wszyscy, ale czy
próbowaliście kiedykolwiek takich właśnie pierogów z soczewicą? Zachęcam do
zrobienia pierogów według tego przepisu, lub ułatwiając sobie sprawę do ich
zakupu w Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz